Monday, July 23, 2007

Καλοκαίρι 2007,Φωτιές στη Πελοπόνησο και αιολικά πάρκα- εργοστάσια


Που σχεδιάζονται τα αιολικά εργοστάσια

Λακωνία: Δήμος Ζάρακα, Δήμος Νιάτων, Δημος Μολάων, δημο Μονεμβασιάς, δημος Βοιών

Κοινότητα Ελαφονήσου, δήμος Σμυνους, δημο Οιτύλου, δήμο ανατολικής Μάνης

Αχαία

Κορινθία: Τενέα, Νεμέα,Σολυγεία, Αρχαια Κόρινθος...

Μεσηνία: Κυπαρισία, Φιλιατρό κλπ

Σκύρος Σποράδες

Ευβοια

Ιωάννινα ....
Και για να μη μείνει αμφιβολία για το ποιοι ενδιαφέρονται να μην υπάρχει δέντρο στα βουνά, αλλά ουτε και καλλιέργειες , ωστε να αναγκάσουν τους κατοικους να υποκύψουν στις ορέξεις τους

ενδιαφερόμενοι όμιλοι, κουμπάροι είναι :

Η ΤΕΡΝΑ ,

ο όμιλοι

Βαρδινογιάννη,

Μυτιληναίου,

Κοπελούζου,

Ελληνική Τεχνοδομική.


* Ο ισπανικός όμιλος Iberdrola είναι από τους μεγαλύτερους στην παραγωγή αιολικής ενέργειας παγκοσμίως και εξαγόρασε πρόσφατα το 49,9% της εισηγμένης Ρόκας, που κατέχει το 40% της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας σε αιολικά πάρκα με 188,5 MW. Οι Ισπανοί εκπόνησαν επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προβλέπει την τετραετία 2005-2008 την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικού δυναμικού 420 MW, για τα οποία θα επενδυθούν κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ. Σύντομα η ελληνοϊσπανική εταιρεία θα επεκταθεί σε Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου ήδη κάνει έρευνα αγοράς.

* H EDF, η “γαλλική ΔΕΗ”, εκτός από τη σημαντική τεχνογνωσία σε θερμοπυρηνικές αλλά και συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, έχει επεκταθεί και στα αιολικά εδω και μία δεκαετία. Στην Ελλάδα έχει αποκτήσει άδειες για 100 MW, έχει καταθέσει αιτήσεις για άλλα 300 MW και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Θεμελιοδομή για να αποκτήσει τη θυγατρική της εταιρεία Κτίστωρ, η οποία έχει στην κατοχή της άδειες συνολικής ισχύος 105 MW. Η Θεμελιοδομή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και μάλλον θα αναγκαστεί να πουλήσει τη θυγατρική της. Πάντως οι Γάλλοι διαπραγματεύονται και με αρκετούς “αδειούχους” αιολικών που δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει για να εξαγοράσουν τις άδειες.

* H ισπανική CESA έχει προχωρήσει σε κοινή εταιρεία με τη Spider Ενεργειακή, που ανήκει στη Μεταλλοβιομηχανική Spider, και έχει λάβει άδειες για τέσσερα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 75 MW.

* H Ε2-Energie από τη Δανία και η γερμανική Umwelkontor έχουν αποκτήσει από δύο άδειες αιολικών η καθεμιά και σκοπεύουν να τις επεκτείνουν.

* Το ενδιαφέρον των Ελλήνων

* H TEPNA Ενεργειακή, θυγατρική της εισηγμένης ΓΕΚ-TEPNA, ασχολείται διεξοδικά με όλες τις ενεργειακές μορφές. Εχει αποκτήσει άδεια για μεγάλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο στη Βοιωτία, ολοκλήρωσε τέσσερα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 40 MW, ενώ κατασκευάζει σημαντικά έργα αιολικής ενέργειας και μικρά υδροηλεκτρικά σε διάφορα σημεία της χώρας. Επίσης η εταιρεία σκοπεύει να ασχοληθεί με ανάπτυξη συστημάτων εκμετάλλευσης βιομάζας και ερευνά την αγορά.

* H ΕΛΤΕΧ Ενεργειακή, θυγατρική της εισηγμένης Ακτωρ - Ελληνική Τεχνοδομική, επιχείρησε να ενισχυθεί στα αιολικά μέσω επιθετικής εξαγοράς της Ρόκας. Οταν το σχέδιο δεν στέφθηκε από επιτυχία, η επιχείρηση στράφηκε σε αυτόνομη ανάπτυξη στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Σήμερα έχει σε λειτουργία δύο αιολικά πάρκα στη Λέσβο και κατασκευάζει μονάδες συνολικού δυναμικού 51 MW. Στα τελικά συμβόλαια βρίσκονται αιολικά πάρκα με επιπλέον 47 MW, ενώ έχει ζητηθεί άδεια για αιολικά πάρκα συνολικού δυναμικού 180 MW. Ακόμη η επιχείρηση αρχίζει να επενδύει σε μικρά υδροηλεκτρικά, ενώ έχει την επιμέλεια της γνωστής (και πολύπαθης) “ιαπωνικής” επένδυσης αιολικού πάρκου στη Λακωνία, την οποία φιλοδοξεί σύντομα να ολοκληρώσει.

* Ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος επίσης κατέχει άδεια ιδιωτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Μαγνησία αλλά μάλλον θα τη μεταφέρει στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας μετά την εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ξεκινά την κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου του ισχύος 17 MW και προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ στο Σιδηρόκαστρο. Παράλληλα έχει λάβει άδειες για αιολικά συνολικής δυναμικότητας 84 MW σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Εύβοια και η Ανδρος.

* H DAMCO Energy, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, δραστηριοποιείται στα αιολικά και στα μικρά υδροηλεκτρικά.


eyploia.aigaio-net.gr/modules.php?name=News&file=categories&...

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=739121

Οι δρόμοι της φωτιάς συναπαντάνε τους δρόμους της αιολικής ενέργειας«Είναι εσκεμμένη η δουλειά. Μας κάψανε, παιδιά, μας κάψανε», μας λέει ένας από τους κατοίκους του χωριού. «Είναι πολλά τα μέτωπα και δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ισως να μην τα είχαν συντονίσει καλά, δεν ξέρω. Αυτή η φωτιά όμως δεν ήταν τυχαία, ήτανε βαλτή...» συμπληρώνει και δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει. Ολοι είναι πλέον πεπεισμένοι ότι πίσω από την ανείπωτη καταστροφή, που συνεχώς μεγαλώνει, υπάρχει εμπρησμός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 20/7/07


Πως ταυτίζεται τόσο δραματικά η πορεία των πυρκαγιών και η πορεία των δικτύων των παράνομων, καταστροφικών και άχρηστων ΑΠΕ που φαίνονται στους χάρτες και που δημιουργούν πλούτο μόνο σε πονηρούς από τα 70% επιδοτούμενα κονδύλια της ΕΕ καταπατώντας και καταστρέφοντας; Τώρα εκτός από την φορολογία τους πληρώνουμε και με τις περιουσίες και το περιβάλλον.
Στο διάβα των δικτύων φαίνονται ξεκάθαρα η Κορινθία, ο Ελικώνας, το Αλιβέρι, η Πάρνηθα, η Μεσσηνία, , Αχαία, Μάνη εκεί ακριβώς όπου κτυπήθηκαν .