Monday, July 16, 2007

ΓΥΑΡΟΣ


Αν είναι οι πιο αντιδραστικές δυνάμεις του τόπου και οι ξένοι προστάτες τους που επέλεξαν νησιά όπως η Γυάρος, το Μακρονήσι, το Τρίκερι κ.ά για τόπους βασανισμού δεκάδων χιλιάδων πολιτικών αντιπάλων τους, αναζητώντας τόπους άνυδρους που εξακολουθητικά δέρνουν οι άνεμοι, τώρα είναι η ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ που επιχειρεί να καταργήσει την ιερότητα αυτών των τόπων (Σύμβολα της Αντίστασης), για κερδοφόρα εκμετάλλευση των ισχυρών ανέμων τους !!!

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου «ΓΥΑΡΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ»

στις 12 Μαϊου 2007 ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ:




Με πολυσέλιδη έκδοσή της η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» επαναφέρει το ανίερο αίτημά της για εγκατάσταση αιολικού πάρκου 100 MW στον ιστορικό τόπο (αριθμ. ΔΠΑ/11131/17.09.2001 (ΦΕΚ 772 Δ΄/01) απόφαση του Υπουργού Αιγαίου και αριθμ. ΥΠ.ΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4016/68475/17.12.2001 (ΦΕΚ 1680 Β΄/01) απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού) της Γυάρου

Παριστάνοντας την ανίδεη, προσπαθεί να μεταθέσει το πρόβλημα στις ευεργετικές πλευρές της αιολικής ενέργειας, για να καταλήξει, στο τέλος αυτής της έκδοσης, στο ζητούμενο: στην καταπάτηση και κακοποίηση του ξερόνησου πάνω στο οποίο μαρτύρησαν, βασανίστηκαν, εξοντώθηκαν και στερήθηκαν για χρόνια τη λευτεριά τους, στοιβαγμένοι χειμώνα- καλοκαίρι σε πάνινες σκηνές, δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι με μόνο στόχο το ξερίζωμα της ιδεολογίας τους.

Η πανήξερη για τα ευεργετήματα της αιολικής ενέργειας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε», αποκαλύπτει την πλήρη αμάθεια και εχθρότητά της απέναντι σε τόπους που, η ίδια η Πολιτεία, ανακήρυξε σε τόπους ιστορικής μνήμης, διατηρητέους στους αιώνες για φρονηματισμό και ενημέρωση των επερχόμενων γενεών.

Αν είναι οι πιο αντιδραστικές δυνάμεις του τόπου και οι ξένοι προστάτες τους που επέλεξαν νησιά όπως η Γυάρος, το Μακρονήσι, το Τρίκερι κ.ά για τόπους βασανισμού δεκάδων χιλιάδων πολιτικών αντιπάλων τους, αναζητώντας τόπους άνυδρους που εξακολουθητικά δέρνουν οι άνεμοι, τώρα είναι η ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ που επιχειρεί να καταργήσει την ιερότητα αυτών των τόπων (Σύμβολα της Αντίστασης), για κερδοφόρα εκμετάλλευση των ισχυρών ανέμων τους !!!

Με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τιμάει τους τόπους ιστορικής μνήμης, φτάνει να ΄χει το αποκλειστικό δικαίωμα να τους αλλοιώσει και καταστρέψει η ίδια, για βιομηχανική και εμπορική εκμετάλλευση.

Ανάμεσα στις προκλητικές προτάσεις της, τολμά να προτείνει την οικονομική στήριξη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων (Σ.Φ.Ε.Α) της Απριλιανής χούντας, παρόλο που γνωρίζει καλά ότι, τόσο ο Σ.Φ.Ε.Α (που εκπροσωπεί χιλιάδες πολιτικούς εξόριστους στη Γυάρο της απριλιανής χούντας) όσο και ο Σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» ( που εκπροσωπεί τις δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους των κυβερνήσεων του εμφυλίου και μετά απ΄ αυτόν) ΕΧΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΕ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, όπως η ΓΥΑΡΟΣ και η ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ.

Όλα όσα προτείνει η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» δεν είναι επιθυμητό ούτε επιτρεπτό να υλοποιηθούν στους τόπους ιστορικής μνήμης με τμήμα των κερδών ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η ΕΥΘΥΝΗ ΑΝΗΚΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ και ιδιαίτερα στη σημερινή κυβέρνηση που αποφεύγει να υποχρεώσει τον Υπουργό Αιγαίου – αδιάφορο σε θέματα ιστορικής μνήμης, να χρησιμοποιήσει υπαρκτές πιστώσεις, αλλά και τον συναρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που προβλέπει για τη Γυάρο η ειδικά εκπονηθείσα μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυεχνείου.

Η «Ελληνική Τεχνοδομική Ενεργειακή Α.Ε» οφείλει ν΄ αφήσει στην ηρεμία τους ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ της νεοελληνικής ιστορίας και ν΄ αναζητήσει για τα αιολικά πάρκα νησιά και όρη που η ιστορία δεν τους προσέδωσε τον τιμητικό χαρακτήρα ως ΤΟΠΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ. Ας αναλογιστούμε ότι ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε να εγκαταστήσει οποιασδήποτε μορφής βιομηχανική ή εμπορική δραστηριότητα μέσα στο χώρο των στρατοπέδων συγκέντρωσης του ΑΟΥΣΒΙΤΣ ή του ΝΤΑΧΑΟΥ.

Ευνόητο είναι ότι, η όποια παραπέρα επιμονή της «Ελληνικής Τεχνοδομικής Ενεργειακής Α.Ε» στις ανωτέρω στοχεύσεις της θα ξεσηκώσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση όχι μόνο εκείνων που δεινοπάθησαν σ΄ αυτούς τους τόπους, αλλά του συνόλου του ελληνικού λαού.

Η διαμαρτυρία μας αυτή αναφέρεται και σε κάθε άλλη επιχείρηση (όπως όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P κ.ά ) που με τις δραστηριότητές της για τη βιομηχανική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας στρέφεται κατά των ιστορικών τόπων της πατρίδας μας.

Εξακολουθούμε να απαιτούμε από την Πολιτεία την ολοκλήρωση και υλοποίηση των ήδη εγκεκριμένων μελετών του Ε.Μ.Π για την ανάδειξη της Γυάρου σε τόπο ιστορικής μνήμης, για τις οποίες έχουν ήδη δαπανηθεί χρήματα του ελληνικού λαού. Επιπλέον να σταματήσει η αυθαίρετη βόσκηση και καταπάτηση της Γυάρου, που αποτελούν βεβήλωση του μαρτυρικού νησιού και να εκτελεστεί επιτέλους το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής (αριθμ. 1596/08.04.2003 του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων) των καταπατητών – «κτηνοτρόφων», που με τις πράξεις τους βεβηλώνουν το νεκροταφείο των πολιτικών κρατουμένων (1947-1952) και έχουν μετατρέψει το κτίριο της φυλακής και τις άλλες εγκαταστάσεις σε κοπρώνες και χώρους σταυλισμού.

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν έκφραση τιμής για δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Για τις δεκάδες χιλιάδες που κρατήθηκαν σε πάνινες σκηνές, χειμώνες και καλοκαίρια, μέσα σε συρματόκλειστους «όρμους» από τον Ιούλιο 1947 μέχρι το Νοέμβριο 1952, από τον Αύγουστο 1955 μέχρι το 1961-1962 στο κτίριο των φυλακών, που εύστοχα αποκαλέστηκε «Νταχάου της Μεσογείου». Έκφραση τιμής στους 6.000 πολιτικούς εξόριστους που στοίβαξε η απριλιανή χούντα στα κτίρια και σε σκηνές στο επτάμηνο Απρίλιος-Νοέμβριος 1967 και από το Νοέμβριο 1973 έως την κατάρρευση της χούντας τον Ιούλιο 1974.-

ΚΙ ΑΛΛΟ ΒΟΥΝΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ: ΟΙΤΗ


ΚΙ ΑΛΛΟ ΒΟΥΝΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ: ΟΙΤΗ

ΠΟΡΕΙΑ για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ στο ΒΟΥΝΟ της ΟΙΤΗΣ Παύλιανη – Κουμαρίτσι – Κούβελος – Παύλιανη

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2007

ΚΙ ΑΛΛΟ ΒΟΥΝΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ: ΟΙΤΗ

ΠΟΡΕΙΑ για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ στο ΒΟΥΝΟ της ΟΙΤΗΣ Παύλιανη – Κουμαρίτσι – Κούβελος – Παύλιανη

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2007

Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο βουνό της Οίτης διοργανώνει την πρώτη Πανελλήνια Πορεία την Κυριακή 27/5 με κύριο στόχο να μην προχωρήσουν τα σχέδια για τον χαρακτηρισμό του βουνού σαν μεταλλευτική περιοχή Να προστατεύσουμε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία απείρου κάλλους της χώρας μας.
Δείτε παρακάτω το κείμενο - κάλεσμα της Κίνησης για την ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΛΕΣΜΑ

Το βουνό των πεζοπόρων, το βουνό με τα περισσότερα είδη φυτών και λουλουδιών, το βουνό με την πλούσια ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, το βουνό που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, που έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός και προστατεύεται από Διεθνείς συμβάσεις, έχει μπει στο στόχαστρο μεταλλευτικής εταιρείας και των μηχανισμών της, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Είναι χρέος ΟΛΩΝ να προστατεύσουμε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία απείρου φυσικού κάλλους της χώρας μας, ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για όλη την Ελλάδα. Απαιτούμε από τους κυβερνητικούς αρμόδιους, να μη διανοηθούν να προχωρήσουν σʼ αυτό το έγκλημα. Δεν φτάνουν οι γενικές διακηρύξεις για προστασία του περιβάλλοντος με αφορμή και την αλλαγή των κλιματικών αλλαγών. Χρειάζεται να γίνουν και πράξη με την απόρριψη των προτάσεων της εταιρείας, όπως τις έχουν απορρίψει οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της περιοχής.

Καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας μας να συμμετάσχουν στην ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ στο βουνό της Οίτης.

Η πορεία θα ξεκινήσει από την Παύλιανη στις 8.30 π.μ. με κατεύθυνση το Κουμαρίτσι. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς Κούβελο και θα επιστρέψει στην Παύλιανη. Στο Κουμαρίτσι θα υπάρχει υποδοχή και σύντομη εκδήλωση.
Στο Κούβελο θα γίνει ξενάγηση στο χώρο των αρχαιοτήτων.


«Κίνηση πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο βουνό της Οίτης»


Πληροφορίες:Καραγιάννης Παναγιώτης τηλ 2231043020
Σταμέλλος Στέφανος τηλ 2231021007 κιν 6977261256

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΟΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Αλεξανδρούπολη 26-2-2007


Αγαπητοί φίλοι

Όπως θα γνωρίζετε η κατασκευή του Αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι «προ των πυλών».

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου αντιτίθεται στην κατασκευή αυτού του έργου επειδή θεωρεί ότι είναι μια Ιδιωτική επένδυση μεγάλου ρίσκου, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για το Περιβάλλον και την Οικονομία της περιοχής που κάνει την Ελλάδα ακόμη πιο εξαρτημένη από τα πετρελαϊκά καύσιμα, με τις γνωστές συνέπειες που έχει το πετρέλαιο στο περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές και απομακρύνει την χώρα από τους στόχους που έχει θέσει η Συνθήκη του Κυότο για σταδιακή πετρελαϊκή απεξάρτηση.

Το έργο προγραμματίστηκε όχι μόνον ερήμην της τοπικής κοινωνίας, αλλά δεν εντάσσεται ούτε στοιχειωδώς στις αναπτυξιακές και χωροταξικές κατευθύνσεις που κατά καιρούς όλοι οι φορείς πρότειναν και προτείνουν για την περιοχή μας και η υλοποίησή του, θα σημάνει ριζική ανατροπή του αναπτυξιακού, χωροταξικού και Αειφόρου προσανατολισμού της περιοχής και ακύρωση του μέχρι τώρα σχεδιασμού (π.χ προώθηση Τουρισμού, ανάδειξη Βιοτόπων, Αλιεία, Υποδομές κλπ) με δυσμενή κατά την γνώμη μας οικονομικά αποτελέσματα.

Η μέχρι σήμερα δραστηριοποίησή μας έχει ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά από χρόνια το έργο να αντιμετωπίζεται από την Τοπική Κοινωνία αλλά και από αρκετούς τοπικούς φορείς με καχυποψία και ανησυχία και η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως η πανάκεια για την περιοχή αρχίζει να ξεθωριάζει.

Στην προσπάθειά μας, για την αποτροπή αυτής της επένδυσης περιμένουμε την βοήθεια και την συνεισφορά όλων των περιβαλλοντικών Οργανώσεων της χώρας.
Έντυπο υλικό, Επιχειρήματα και Θέσεις από παρόμοιες δραστηριότητές σας, Βιβλία, Επιστημονικές εργασίες, ειδικοί Επιστήμονες που είναι διαθέσιμοι για συμμετοχή σε ενημερωτικές ημερίδες, και οτιδήποτε κρίνεται ότι μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθειά μας θα παρακαλούσαμε όπως ΑΜΕΣΑ αποσταλεί στην Οικολογική Εταιρεία Έβρου στην
Ταχ.Δνση: ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 21Α, 68100-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ή στο E-mail: evroikologika@yahoo.gr


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


Αλεξανδρούπολη 14-2-2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ;

«Φοβάμαι για αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα»

Η μονογραφή της τριμερούς συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βουλγαρία, σήμανε για μια ακόμη φορά την απαρχή μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας παραπλάνησης των πολιτών της περιοχής μας και μιας προσχεδιασμένη απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων και παραμέτρων του έργου.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με έκπληξη πολιτικούς που δηλώνουν μεν ότι δεν «κατόρθωσαν επί 15 χρόνια να ενημερωθούν για τις παραμέτρους του έργου»:

• Να θριαμβολογούν ανακαλύπτοντας την απαρχή μιας μεγαλειώδους αναπτυξιακής πορείας της περιοχής μας,

• Να συμμετέχουν σε ένα ατελείωτο ψευδεμπόριο ελπίδων και προσδοκιών,

• Να βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη του τόπου μας με μισές αλήθειες, υπερβολές, μεγαλοστομίες και ψεύδη, αποκρύπτοντας από τους πολίτες την αλήθεια και τους κινδύνους που συνοδεύουν μια παρόμοια επένδυση,

• Να προσπαθούν να υποβαθμίσουν και να γελοιοποιήσουν τις επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού με εκφράσεις του τύπου «Πρόκειται για ένα σωλήνα που κανένας δεν θα βλέπει..!!!» ή τα «..δεξαμενόπλοια θα φορτώνουν πολύ μακριά από την πόλη και ούτε θα τα βλέπουμε...» ή «..επιπτώσεις στο περιβάλλον υπάρχουν ακόμη και όταν χτίζεται ένα σπίτι…»,

• Να μιλούν για νέες επενδύσεις που θα «φέρει» στην περιοχή ο Αγωγός αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι μοναδικές «παρελκόμενες» επενδύσεις που μπορούν να συνοδεύσουν έναν Αγωγό είναι το Διυλιστήριο και η βαριά χημική Βιομηχανία,

• Να χρησιμοποιούν ψεύτικα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολούνται στην λειτουργία του Αγωγού,

• Να υπερτονίζουν και να χρησιμοποιούν υπερβολικά τους όρους της «γεωπολιτικής σημασίας» και του «ενεργειακού κόμβου» χωρίς να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και σε αναλύσεις ειδικών,

• Να επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μετατεθεί η Συζήτηση στα Ανταποδοτικά οφέλη δηλαδή, στο πόσο ακριβά θα ξεπουλήσουμε την γη, την θάλασσα και το περιβάλλον μας στους Ιδιώτες επενδυτές

• Να προσπαθούν να μας πείσουν ότι για να είμαστε σίγουροι για την Ειρήνη και την Ασφάλεια της περιοχής μας πρέπει να εναποθέσουμε την Άμυνά μας στους «πετρελαιάδες» της Gazprom και της Lukoil,

• Να αποκρύπτουν το γεγονός ότι η λειτουργία του Πετρελαιαγωγού έχει Ημερομηνία Λήξης που μπορεί να είναι αρκετά σύντομη, λόγω της συνεχούς μείωσης των αποθεμάτων και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις για τις κλιματικές αλλαγές και την Παγκόσμια πλέον προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης από το πετρέλαιο που καθίσταται πλέον αναγκαία και υποχρεωτική για όλα τα κράτη.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου θεωρεί ότι όλες οι παραπάνω ενέργειες

• Αποσκοπούν στην επ΄ αόριστο αναβολή της ολοκληρωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τα στοιχεία του έργου.

• Αποβλέπουν στην απόκρυψη του γεγονότος ότι ο Πετρελαιαγωγός θα έχει Σημαντικές Αρνητικές επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Οικονομία της περιοχής μας, ακυρώνοντας τον μέχρι σήμερα αναπτυξιακό σχεδιασμό στην περιοχή (π.χ προώθηση Τουρισμού, ανάδειξη Βιοτόπων, Αλιεία, Υποδομές κλπ).

• Στοχεύουν στην μη πληροφόρηση και συζήτηση για την διαφαινόμενη πλήρη και εκ βάθρων Ανατροπή των μέχρι σήμερα αναπτυξιακών, χωροταξικών και κοινωνικών δεδομένων της περιοχής.

• Προωθούν την πλήρη απαξίωση του ρόλου της Τοπικής Κοινωνίας, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» απέναντι στους πετρελαϊκούς κολοσσούς, απλά μόνο να διαπραγματευτούμε την τιμή πώλησής μας.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου στην κατεύθυνση της «προσγείωσης» της συζήτησης στα πραγματικά προβλήματα και τις συνέπειες από την υλοποίηση αυτού του έργου προτείνει:

1. Να σταματήσουν άμεσα οι πανηγυρισμοί, οι υπερβολές και οι λαϊκισμοί και να ανοίξει με ευθύνη των «τοπικών εξουσιών» ο διάλογος με Ολοκληρωμένη και Αντικειμενική Παρουσίαση στους πολίτες και τους φορείς της περιοχής, όλων των παραμέτρων και επιπτώσεων του έργου.

2. Να αντιμετωπιστεί το έργο από όλους τους φορείς, ως Ιδιωτική Επένδυση με σκοπό το κέρδος των εμπλεκόμενων εταιρειών και όχι ως «Κοινωφελές» έργο που θα «απογειώσει» την ανάπτυξη της περιοχής και θα μας προσφέρει «διαρκή ειρήνη και Ασφάλεια».

3. Να επικεντρωθεί η συζήτηση στα προβλήματα και τους κινδύνους που θα δημιουργήσει η επένδυση αυτή στο Περιβάλλον, την Οικονομία και την Ζωή των πολιτών της περιοχής.

4. Να μην περιοριστεί η συζήτηση στα ανταποδοτικά τέλη-οφέλη που διεκδικεί η περιοχή, γιατί το Περιβάλλον, η Θάλασσα, ο Αέρας και η Υγεία είναι αγαθά που δεν τιμολογούνται, δεν αγοράζονται, ούτε πωλούνται

Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μας να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε το έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης να αντιμετωπιστεί, όχι με την τριτοκοσμική νοοτροπία «σας παρακαλούμε ελάτε να μας αναπτύξετε», που προσπαθούν κάποιοι να μας επιβάλλουν, αλλά ως «Ιδιωτική επένδυση ιδιαίτερα μεγάλου ρίσκου» που υποκρύπτει πολλά προβλήματα και τεράστιους κινδύνους για το Περιβάλλον, την Οικονομία και την Κοινωνική Συνοχή της περιοχής μας.


Η Συντονιστική Γραμματεία
της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΟΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Αλεξανδρούπολη 26-2-2007


Αγαπητοί φίλοι

Όπως θα γνωρίζετε η κατασκευή του Αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι «προ των πυλών».

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου αντιτίθεται στην κατασκευή αυτού του έργου επειδή θεωρεί ότι είναι μια Ιδιωτική επένδυση μεγάλου ρίσκου, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για το Περιβάλλον και την Οικονομία της περιοχής που κάνει την Ελλάδα ακόμη πιο εξαρτημένη από τα πετρελαϊκά καύσιμα, με τις γνωστές συνέπειες που έχει το πετρέλαιο στο περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές και απομακρύνει την χώρα από τους στόχους που έχει θέσει η Συνθήκη του Κυότο για σταδιακή πετρελαϊκή απεξάρτηση.

Το έργο προγραμματίστηκε όχι μόνον ερήμην της τοπικής κοινωνίας, αλλά δεν εντάσσεται ούτε στοιχειωδώς στις αναπτυξιακές και χωροταξικές κατευθύνσεις που κατά καιρούς όλοι οι φορείς πρότειναν και προτείνουν για την περιοχή μας και η υλοποίησή του, θα σημάνει ριζική ανατροπή του αναπτυξιακού, χωροταξικού και Αειφόρου προσανατολισμού της περιοχής και ακύρωση του μέχρι τώρα σχεδιασμού (π.χ προώθηση Τουρισμού, ανάδειξη Βιοτόπων, Αλιεία, Υποδομές κλπ) με δυσμενή κατά την γνώμη μας οικονομικά αποτελέσματα.

Η μέχρι σήμερα δραστηριοποίησή μας έχει ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά από χρόνια το έργο να αντιμετωπίζεται από την Τοπική Κοινωνία αλλά και από αρκετούς τοπικούς φορείς με καχυποψία και ανησυχία και η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως η πανάκεια για την περιοχή αρχίζει να ξεθωριάζει.

Στην προσπάθειά μας, για την αποτροπή αυτής της επένδυσης περιμένουμε την βοήθεια και την συνεισφορά όλων των περιβαλλοντικών Οργανώσεων της χώρας.
Έντυπο υλικό, Επιχειρήματα και Θέσεις από παρόμοιες δραστηριότητές σας, Βιβλία, Επιστημονικές εργασίες, ειδικοί Επιστήμονες που είναι διαθέσιμοι για συμμετοχή σε ενημερωτικές ημερίδες, και οτιδήποτε κρίνεται ότι μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθειά μας θα παρακαλούσαμε όπως ΑΜΕΣΑ αποσταλεί στην Οικολογική Εταιρεία Έβρου στην
Ταχ.Δνση: ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 21Α, 68100-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ή στο E-mail: evroikologika@yahoo.gr


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


Αλεξανδρούπολη 14-2-2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ;

«Φοβάμαι για αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα»

Η μονογραφή της τριμερούς συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βουλγαρία, σήμανε για μια ακόμη φορά την απαρχή μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας παραπλάνησης των πολιτών της περιοχής μας και μιας προσχεδιασμένη απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων και παραμέτρων του έργου.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με έκπληξη πολιτικούς που δηλώνουν μεν ότι δεν «κατόρθωσαν επί 15 χρόνια να ενημερωθούν για τις παραμέτρους του έργου»:

• Να θριαμβολογούν ανακαλύπτοντας την απαρχή μιας μεγαλειώδους αναπτυξιακής πορείας της περιοχής μας,

• Να συμμετέχουν σε ένα ατελείωτο ψευδεμπόριο ελπίδων και προσδοκιών,

• Να βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη του τόπου μας με μισές αλήθειες, υπερβολές, μεγαλοστομίες και ψεύδη, αποκρύπτοντας από τους πολίτες την αλήθεια και τους κινδύνους που συνοδεύουν μια παρόμοια επένδυση,

• Να προσπαθούν να υποβαθμίσουν και να γελοιοποιήσουν τις επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού με εκφράσεις του τύπου «Πρόκειται για ένα σωλήνα που κανένας δεν θα βλέπει..!!!» ή τα «..δεξαμενόπλοια θα φορτώνουν πολύ μακριά από την πόλη και ούτε θα τα βλέπουμε...» ή «..επιπτώσεις στο περιβάλλον υπάρχουν ακόμη και όταν χτίζεται ένα σπίτι…»,

• Να μιλούν για νέες επενδύσεις που θα «φέρει» στην περιοχή ο Αγωγός αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι μοναδικές «παρελκόμενες» επενδύσεις που μπορούν να συνοδεύσουν έναν Αγωγό είναι το Διυλιστήριο και η βαριά χημική Βιομηχανία,

• Να χρησιμοποιούν ψεύτικα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολούνται στην λειτουργία του Αγωγού,

• Να υπερτονίζουν και να χρησιμοποιούν υπερβολικά τους όρους της «γεωπολιτικής σημασίας» και του «ενεργειακού κόμβου» χωρίς να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και σε αναλύσεις ειδικών,

• Να επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μετατεθεί η Συζήτηση στα Ανταποδοτικά οφέλη δηλαδή, στο πόσο ακριβά θα ξεπουλήσουμε την γη, την θάλασσα και το περιβάλλον μας στους Ιδιώτες επενδυτές

• Να προσπαθούν να μας πείσουν ότι για να είμαστε σίγουροι για την Ειρήνη και την Ασφάλεια της περιοχής μας πρέπει να εναποθέσουμε την Άμυνά μας στους «πετρελαιάδες» της Gazprom και της Lukoil,

• Να αποκρύπτουν το γεγονός ότι η λειτουργία του Πετρελαιαγωγού έχει Ημερομηνία Λήξης που μπορεί να είναι αρκετά σύντομη, λόγω της συνεχούς μείωσης των αποθεμάτων και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις για τις κλιματικές αλλαγές και την Παγκόσμια πλέον προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης από το πετρέλαιο που καθίσταται πλέον αναγκαία και υποχρεωτική για όλα τα κράτη.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου θεωρεί ότι όλες οι παραπάνω ενέργειες

• Αποσκοπούν στην επ΄ αόριστο αναβολή της ολοκληρωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τα στοιχεία του έργου.

• Αποβλέπουν στην απόκρυψη του γεγονότος ότι ο Πετρελαιαγωγός θα έχει Σημαντικές Αρνητικές επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Οικονομία της περιοχής μας, ακυρώνοντας τον μέχρι σήμερα αναπτυξιακό σχεδιασμό στην περιοχή (π.χ προώθηση Τουρισμού, ανάδειξη Βιοτόπων, Αλιεία, Υποδομές κλπ).

• Στοχεύουν στην μη πληροφόρηση και συζήτηση για την διαφαινόμενη πλήρη και εκ βάθρων Ανατροπή των μέχρι σήμερα αναπτυξιακών, χωροταξικών και κοινωνικών δεδομένων της περιοχής.

• Προωθούν την πλήρη απαξίωση του ρόλου της Τοπικής Κοινωνίας, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» απέναντι στους πετρελαϊκούς κολοσσούς, απλά μόνο να διαπραγματευτούμε την τιμή πώλησής μας.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου στην κατεύθυνση της «προσγείωσης» της συζήτησης στα πραγματικά προβλήματα και τις συνέπειες από την υλοποίηση αυτού του έργου προτείνει:

1. Να σταματήσουν άμεσα οι πανηγυρισμοί, οι υπερβολές και οι λαϊκισμοί και να ανοίξει με ευθύνη των «τοπικών εξουσιών» ο διάλογος με Ολοκληρωμένη και Αντικειμενική Παρουσίαση στους πολίτες και τους φορείς της περιοχής, όλων των παραμέτρων και επιπτώσεων του έργου.

2. Να αντιμετωπιστεί το έργο από όλους τους φορείς, ως Ιδιωτική Επένδυση με σκοπό το κέρδος των εμπλεκόμενων εταιρειών και όχι ως «Κοινωφελές» έργο που θα «απογειώσει» την ανάπτυξη της περιοχής και θα μας προσφέρει «διαρκή ειρήνη και Ασφάλεια».

3. Να επικεντρωθεί η συζήτηση στα προβλήματα και τους κινδύνους που θα δημιουργήσει η επένδυση αυτή στο Περιβάλλον, την Οικονομία και την Ζωή των πολιτών της περιοχής.

4. Να μην περιοριστεί η συζήτηση στα ανταποδοτικά τέλη-οφέλη που διεκδικεί η περιοχή, γιατί το Περιβάλλον, η Θάλασσα, ο Αέρας και η Υγεία είναι αγαθά που δεν τιμολογούνται, δεν αγοράζονται, ούτε πωλούνται

Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μας να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε το έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης να αντιμετωπιστεί, όχι με την τριτοκοσμική νοοτροπία «σας παρακαλούμε ελάτε να μας αναπτύξετε», που προσπαθούν κάποιοι να μας επιβάλλουν, αλλά ως «Ιδιωτική επένδυση ιδιαίτερα μεγάλου ρίσκου» που υποκρύπτει πολλά προβλήματα και τεράστιους κινδύνους για το Περιβάλλον, την Οικονομία και την Κοινωνική Συνοχή της περιοχής μας.


Η Συντονιστική Γραμματεία
της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου

Μάζεμα υπογραφών ενάντια στο λιμάνι κοντείνερ στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης


Πρόκειται για ένα τεράστιο διαμετακομιστικό λιμάνι (containers) με διεθνείς προδιαγραφές, που θα δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέψεις από τεράστια πλοία!

Οι εκπομπές θορύβου και φωτός θα είναι μέγιστου βαθμού και θα επιβαρύνουν αφόρητα ολόκληρη την περιοχή. Όχι μόνο οι κραδασμοί των γιγάντιων πλοίων θα ακούγονται σε απέραντα μήκη και πλάτη, αλλά και οι τεράστιες ντίζελ μηχανές θα είναι σε συνεχή κίνηση για παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια φόρτωσης και εκφόρτωσης. Αυτή η περιβαλλοντική ηχορύπανση θα δημιουργείται μέρα νύχτα. Χιλιάδες ισχυρές φωτοχυσίες θα προξενούν ένα ορατό κώνο φωτός 365 νύχτες τον χρόνο.

Η καθαρή θέα του έναστρου ουρανού, ιδιαίτερα λαμπρή εδώ, θα ανήκει στο παρελθόν. Είναι αναπόφευκτο ότι όχι μόνο ο υπό συζήτηση κόλπος αλλά και το πέλαγος και οι παραλίες θα μολυνθούν ανεπανόρθωτα!


Διαβάστε εδώ:

http://www.timbakiprotest.net/index.html

http://www.timbakiprotest.net/text_G.html