Monday, July 16, 2007

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΟΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Αλεξανδρούπολη 26-2-2007


Αγαπητοί φίλοι

Όπως θα γνωρίζετε η κατασκευή του Αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι «προ των πυλών».

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου αντιτίθεται στην κατασκευή αυτού του έργου επειδή θεωρεί ότι είναι μια Ιδιωτική επένδυση μεγάλου ρίσκου, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για το Περιβάλλον και την Οικονομία της περιοχής που κάνει την Ελλάδα ακόμη πιο εξαρτημένη από τα πετρελαϊκά καύσιμα, με τις γνωστές συνέπειες που έχει το πετρέλαιο στο περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές και απομακρύνει την χώρα από τους στόχους που έχει θέσει η Συνθήκη του Κυότο για σταδιακή πετρελαϊκή απεξάρτηση.

Το έργο προγραμματίστηκε όχι μόνον ερήμην της τοπικής κοινωνίας, αλλά δεν εντάσσεται ούτε στοιχειωδώς στις αναπτυξιακές και χωροταξικές κατευθύνσεις που κατά καιρούς όλοι οι φορείς πρότειναν και προτείνουν για την περιοχή μας και η υλοποίησή του, θα σημάνει ριζική ανατροπή του αναπτυξιακού, χωροταξικού και Αειφόρου προσανατολισμού της περιοχής και ακύρωση του μέχρι τώρα σχεδιασμού (π.χ προώθηση Τουρισμού, ανάδειξη Βιοτόπων, Αλιεία, Υποδομές κλπ) με δυσμενή κατά την γνώμη μας οικονομικά αποτελέσματα.

Η μέχρι σήμερα δραστηριοποίησή μας έχει ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά από χρόνια το έργο να αντιμετωπίζεται από την Τοπική Κοινωνία αλλά και από αρκετούς τοπικούς φορείς με καχυποψία και ανησυχία και η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως η πανάκεια για την περιοχή αρχίζει να ξεθωριάζει.

Στην προσπάθειά μας, για την αποτροπή αυτής της επένδυσης περιμένουμε την βοήθεια και την συνεισφορά όλων των περιβαλλοντικών Οργανώσεων της χώρας.
Έντυπο υλικό, Επιχειρήματα και Θέσεις από παρόμοιες δραστηριότητές σας, Βιβλία, Επιστημονικές εργασίες, ειδικοί Επιστήμονες που είναι διαθέσιμοι για συμμετοχή σε ενημερωτικές ημερίδες, και οτιδήποτε κρίνεται ότι μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθειά μας θα παρακαλούσαμε όπως ΑΜΕΣΑ αποσταλεί στην Οικολογική Εταιρεία Έβρου στην
Ταχ.Δνση: ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 21Α, 68100-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ή στο E-mail: evroikologika@yahoo.gr


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


Αλεξανδρούπολη 14-2-2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ;

«Φοβάμαι για αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα»

Η μονογραφή της τριμερούς συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βουλγαρία, σήμανε για μια ακόμη φορά την απαρχή μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας παραπλάνησης των πολιτών της περιοχής μας και μιας προσχεδιασμένη απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων και παραμέτρων του έργου.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με έκπληξη πολιτικούς που δηλώνουν μεν ότι δεν «κατόρθωσαν επί 15 χρόνια να ενημερωθούν για τις παραμέτρους του έργου»:

• Να θριαμβολογούν ανακαλύπτοντας την απαρχή μιας μεγαλειώδους αναπτυξιακής πορείας της περιοχής μας,

• Να συμμετέχουν σε ένα ατελείωτο ψευδεμπόριο ελπίδων και προσδοκιών,

• Να βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη του τόπου μας με μισές αλήθειες, υπερβολές, μεγαλοστομίες και ψεύδη, αποκρύπτοντας από τους πολίτες την αλήθεια και τους κινδύνους που συνοδεύουν μια παρόμοια επένδυση,

• Να προσπαθούν να υποβαθμίσουν και να γελοιοποιήσουν τις επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού με εκφράσεις του τύπου «Πρόκειται για ένα σωλήνα που κανένας δεν θα βλέπει..!!!» ή τα «..δεξαμενόπλοια θα φορτώνουν πολύ μακριά από την πόλη και ούτε θα τα βλέπουμε...» ή «..επιπτώσεις στο περιβάλλον υπάρχουν ακόμη και όταν χτίζεται ένα σπίτι…»,

• Να μιλούν για νέες επενδύσεις που θα «φέρει» στην περιοχή ο Αγωγός αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι μοναδικές «παρελκόμενες» επενδύσεις που μπορούν να συνοδεύσουν έναν Αγωγό είναι το Διυλιστήριο και η βαριά χημική Βιομηχανία,

• Να χρησιμοποιούν ψεύτικα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολούνται στην λειτουργία του Αγωγού,

• Να υπερτονίζουν και να χρησιμοποιούν υπερβολικά τους όρους της «γεωπολιτικής σημασίας» και του «ενεργειακού κόμβου» χωρίς να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και σε αναλύσεις ειδικών,

• Να επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μετατεθεί η Συζήτηση στα Ανταποδοτικά οφέλη δηλαδή, στο πόσο ακριβά θα ξεπουλήσουμε την γη, την θάλασσα και το περιβάλλον μας στους Ιδιώτες επενδυτές

• Να προσπαθούν να μας πείσουν ότι για να είμαστε σίγουροι για την Ειρήνη και την Ασφάλεια της περιοχής μας πρέπει να εναποθέσουμε την Άμυνά μας στους «πετρελαιάδες» της Gazprom και της Lukoil,

• Να αποκρύπτουν το γεγονός ότι η λειτουργία του Πετρελαιαγωγού έχει Ημερομηνία Λήξης που μπορεί να είναι αρκετά σύντομη, λόγω της συνεχούς μείωσης των αποθεμάτων και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις για τις κλιματικές αλλαγές και την Παγκόσμια πλέον προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης από το πετρέλαιο που καθίσταται πλέον αναγκαία και υποχρεωτική για όλα τα κράτη.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου θεωρεί ότι όλες οι παραπάνω ενέργειες

• Αποσκοπούν στην επ΄ αόριστο αναβολή της ολοκληρωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τα στοιχεία του έργου.

• Αποβλέπουν στην απόκρυψη του γεγονότος ότι ο Πετρελαιαγωγός θα έχει Σημαντικές Αρνητικές επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Οικονομία της περιοχής μας, ακυρώνοντας τον μέχρι σήμερα αναπτυξιακό σχεδιασμό στην περιοχή (π.χ προώθηση Τουρισμού, ανάδειξη Βιοτόπων, Αλιεία, Υποδομές κλπ).

• Στοχεύουν στην μη πληροφόρηση και συζήτηση για την διαφαινόμενη πλήρη και εκ βάθρων Ανατροπή των μέχρι σήμερα αναπτυξιακών, χωροταξικών και κοινωνικών δεδομένων της περιοχής.

• Προωθούν την πλήρη απαξίωση του ρόλου της Τοπικής Κοινωνίας, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» απέναντι στους πετρελαϊκούς κολοσσούς, απλά μόνο να διαπραγματευτούμε την τιμή πώλησής μας.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου στην κατεύθυνση της «προσγείωσης» της συζήτησης στα πραγματικά προβλήματα και τις συνέπειες από την υλοποίηση αυτού του έργου προτείνει:

1. Να σταματήσουν άμεσα οι πανηγυρισμοί, οι υπερβολές και οι λαϊκισμοί και να ανοίξει με ευθύνη των «τοπικών εξουσιών» ο διάλογος με Ολοκληρωμένη και Αντικειμενική Παρουσίαση στους πολίτες και τους φορείς της περιοχής, όλων των παραμέτρων και επιπτώσεων του έργου.

2. Να αντιμετωπιστεί το έργο από όλους τους φορείς, ως Ιδιωτική Επένδυση με σκοπό το κέρδος των εμπλεκόμενων εταιρειών και όχι ως «Κοινωφελές» έργο που θα «απογειώσει» την ανάπτυξη της περιοχής και θα μας προσφέρει «διαρκή ειρήνη και Ασφάλεια».

3. Να επικεντρωθεί η συζήτηση στα προβλήματα και τους κινδύνους που θα δημιουργήσει η επένδυση αυτή στο Περιβάλλον, την Οικονομία και την Ζωή των πολιτών της περιοχής.

4. Να μην περιοριστεί η συζήτηση στα ανταποδοτικά τέλη-οφέλη που διεκδικεί η περιοχή, γιατί το Περιβάλλον, η Θάλασσα, ο Αέρας και η Υγεία είναι αγαθά που δεν τιμολογούνται, δεν αγοράζονται, ούτε πωλούνται

Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μας να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε το έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης να αντιμετωπιστεί, όχι με την τριτοκοσμική νοοτροπία «σας παρακαλούμε ελάτε να μας αναπτύξετε», που προσπαθούν κάποιοι να μας επιβάλλουν, αλλά ως «Ιδιωτική επένδυση ιδιαίτερα μεγάλου ρίσκου» που υποκρύπτει πολλά προβλήματα και τεράστιους κινδύνους για το Περιβάλλον, την Οικονομία και την Κοινωνική Συνοχή της περιοχής μας.


Η Συντονιστική Γραμματεία
της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου

No comments: